Ελληνικά ποιοτικά εξαιρετικά κοσμήματα vs Φθηνά εισαγόμενα ψευτό κοσμήματα και

Ελαφρώς αυξημένο, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την τσαρσί κοσμημάτων στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εορτών, το οποίο όμως δεν έχει προς το παρόν μετουσιωθεί σε αγορές και άρα σε ταμειακά αποτελέσματα για το καταστήματα, που την επίκαιρη δεκαετία βλέπουν σημαντικές πιέσεις

Προσθέτει ότι παρότι η αργυροχρυσοχοΐα παραμένει σε όδευση ύφεσης, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται προαγωγή της ψυχολογίας των καταναλωτών, γεγονός που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί τελικά σε πωλήσεις, προσφέροντας πολύτιμη ανάσα στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοσμηματοπώλες πιέζονται από μια σειρά παραγόντων, με κυρίαρχουςτους κατοπινά: τη περιορισμός του ποιοτικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, τις τηλεπωλήσεις, τις εισαγωγές φθηνών, βιομηχανοποιημένων στολιδιών από Κίνα και Τουρκία, τον φόρο πολυτελείας 10% για αγορές άνω των 1000 €, αλλά και τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω AirBnB, που φέρει αφήσει χωρίς στέγη πάρα πολλά εργαστήρια χρυσοχοίας, που στεγάζονταν σε ορόφους.

Υπερδιπλάσια τα «λουκέτα» σε σχέση με τις νέες εγγραφές τα 2009-2019

Ενδεικτικό των πιέσεων της τελευταίας δεκαετίας, ήγουν των ετών της κρίσης, είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία, όπου παραχώρησε στά ΑΠΕ-ΜΠΕ τα Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο καιρό 2009- μέσων Νοεμβρίου 2019, έκαναν της εγγραφή τους στα μητρώα του ΒΕΘ 74 επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας, το στιγμή όπου το ίδιο συγκεκριμένο διάστημα σε διαγραφή προχώρησαν 172.

Ως προς τη μέση δαπάνη ενός καταναλωτή ή μιας καταναλώτριας, πχ, για ένα ρολόι μέσης αξίας στο ίδιο κατάστημα ότι ενώ προ κρίσης θα δαπανούσε 1000 ευρώ, σήμερα η ακριβώς αντίστοιχη ξόδεμα δεν ξεπερνά τα 600-700 ευρώ. Πάντως, κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην αγορά.

«Βλέπω τους καταναλωτές πιο "ζεστούς". Ρωτάνε, κάνουν έρευνα αγοράς... Η διαφωνία είναι μικρή, αλλά έχουμε ανάγκη έστω και αυτή τη μικρή διαφορά, γιατί ο κλάδος ταλαιπωρήθηκε πολύ την επίκαιρη δεκαετία. Τα τάση εκείνη, που διαπνέει όλη το χρονιά, το βλέπω να υπάρχει και για τα γιορτές. Ελαφρώς μεγαλύτερο περιποίηση, το οποίο όμως δεν εκφράζεται εώς στιγμής σε ταμειακά αποτελέσματα»

To βιομηχανοποιημένο κόσμημα από Κίνα και Τουρκία«χτυπάει»το ελληνικό

Μεταξύ άλλων, ο κλάδος βάλλεται -κατά τον κ. Καλπακίδη- από την εισαγωγή φθηνών, αμφιβόλου ποιότητας και ευτελούς αισθητικής, κοσμημάτων από τρίτες χώρες, κυρίως από την Τουρκία και της Κίνα. «Οι βασικοί μας ανταγωνιστές είναι οι 2 αυτές χώρες. Πρέπει να συνιστά σαφές ότι το στολίδι αυτό πωλείται φθηνότερα, διότι συνήθως είναι βιομηχανοποιημένο και κατώτερης ποιότητας, ενώ τα ελληνικό συνιστά ανώτερο και ποιοτικά και αισθητικά.

Αν πούμε ότι εντός την ΕΕ ριζικός μας ανταγωνιστής είναι η Ιταλία, τότε είναι οι δαχτυλιδια ανδρικα ελλαδα Ιταλοί που μάλλον φέρουν να φοβούνται τα δικά μας καμάρι, παρά τη αντίστροφο»

«Ο φυσικός τόπος πώλησης στολιδιών δεν είναι η τηλεόραση»

Την ίδια ώρα οι τηλεπωλήσεις συνιστούν διαχρονικό «αγκάθι» για την κλάδο, καθώς οι εταιρίες που τις διενεργούν δεν τηρούν τους κανόνες οι δεοντολογίας.

«Ο καταναλωτής είναι φυσικό να έχει αμάθεια, σε κάποια ζητήματα όπου αφορούν στην ποιότητα των κοσμημάτων και να μην γνωρίζει τον ορολογία του κλάδου μας. Το επιγέννημα όμως συνιστά πως εύκολα μπορεί να loisir ανδρικα δαχτυλιδια εξαπατηθεί.

Λόγου χάριν, στις τηλεπωλήσεις παρουσιάζουν ένα δαχτυλίδι και επίσης περιγράφουν λέγοντας πως συνιστά χρυσό 18 καρατίων, ενδεικτικά, στα 10mm, που σημαίνει πως συνιστά επιχρυσωμένο με 18 ct χρύσωμα, τουτέστιν στη γλώσσα ανδρικα δαχτυλιδια πειραιας της αγοράς είναι επίχρυσο. Ο τηλεθεατής όμως μη γνωρίζοντας συγκρατεί μόνο ότι το δαχτύλιο είναι δαχτυλιδια ανδρικα καρατια 18 καράτια», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άρα το καταναλωτικό κοινό να μην παραπλανάται.

Προς ταύτη την κατεύθυνση άλλωστε εργάζεται και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΒΑΚΩ. «Όταν παρουσιάζεται στα ανδρικα δαχτυλιδια rock τηλεοράσεις τη προϊόν, θα πρέπει να διευκρινίζεται ρητά η σύσταση του, με τα ορολογία όπου χρησιμοποιείται στην αγορά και οι καταναλωτές να αναζητούν πάντα κοσμήματα, που κρατούν τη σφραγίδα του κατασκευαστή και τούτη που πιστοποιεί το κράμα του μετάλλου. Σε κάθε περίπτωση ο φυσικός χώρος πώλησης πολύτιμων αντικειμένων, είναι τα μαγαζιά και όχι οι τηλεοράσεις»

Ο ισουψής κακεί όσους πωλούν στολίδι από οι τηλεόραση, να σέβονται κάποιους κανόνες - π. χ., να μην κάνουν πωλήσεις τις Κυριακές, όταν το καταστήματα κοσμημάτων είναι κλειστά.

Επίσης, σημειώνει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου κρατούν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να απαγορεύεται ρητά η μεταχείριση της λέξης «χρυσός» για κοσμήματα όπου δεν συνιστά χρυσά, ακόμα επίχρυσα, κάτι που φέρει ήδη μπει στις ράγες, ώστε αργά να τεθεί σε ισχύ.

Πρόβλημα ο φόρος πολυτελείας

Στο μεταξύ, παρά τον αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για περισσότερες πωλήσεις κοσμημάτων, αυτό δεν συμβαίνει. «Με γεγονός ότι ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται στο 10% για προϊόντα που ξεπερνούν την 1. 000 ευρώ και πάνω σε αυτό επιβάλλεται και ο ΦΠΑ τα ελληνικά προϊόντα καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά για τον εν δυνάμει αγοραστή. Ο φόρος πολυτελείας δεν υφίσταται σε γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αλλά ούτε και στην Ιταλία, που είναι και η κύρια ανταγωνίστρια πατρίδα της Ελλάδος εντός οι ΕΕ» επισημαίνει και αθροίζει ότι, μιλώντας γενικά για τον κλάδο, ιδιαίτερα καίριο βήμα, από την πλευρά της Πολιτείας θα ήταν η προσχώρηση της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση, απονέμοντας με τον τρόπο ταύτο περαιτέρω έννοια και αναγνωρισιμότητα στη μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού αντικειμένου, η οποία μετράει αδιάλειπτη παρουσία εξι. 000 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *